De Telemachos (zoon van Odysseus) is de stoere sleper van de Calandtroep.

In een grijs verleAlle fotos   1 van 1den (omstreeks 1972) werd de Tele (zoals hij genoemd wordt) door een ploeg verkenners en leiders opgehaald vanuit Katwijk, waar hij meer onder dan boven water lag. De vorige eigenaar zag er geen brood meer in en gaf hem aan ons cadeau. 

Na een avotuurlijke (nachtelijke) tocht waarin roeien en jagen elkaar afwisselden, kwam de Tele uiteindelijk aan bij de Odysseus, die inmiddels door was gevaren tot Den Haag.

Nog tijdens de terugreis stortten de verkenners zich op de 1 cylinder handgestartte benzine motor, die volledig werd gedemonteerd en schoongemaakt. Een week later werd de motor weer gemonteerd en nog een week later kon de eerste proefvaart worden gemaakt.

Die winter werd de Tele op het groepsterrein neergezet en werd een begin gemaakt met het aanbrengen van een nieuwe opbouw en het plaatsen van een (oude) dieselmotor. Aan het einde van die winter mocht het resultaat er zijn. Er was slechts één probleem; de vrachtwagen die hem naar het water zou brengen had een kraan die wel de oude Tele kon tillen, maar de nieuwe was net te zwaar. We kwamen daar achter toen de Tele dwars op de vrachtwagen lag en niet meer op of neer kon. Met zweet in de handen en alle kruispunten door leiding afgezet, hebben we dit 8 meter brede transport toch naar een haventje weten te krijgen. Daar werd de kraan van de vrachtwagen aangevuld met de kracht van het hijstuig van de Odysseus en lag de Tele opnieuw in zijn element.

Sinds die tijd is de oude diesel al een keer vervangen door een soortgelijke ruilmotor en doet de Tele iedere week dienst als veiligheids- en spelbegeleidings-boot. Hij is krachtig en wendbaar en (dankzij de functionele opbouw) prima geschikt voor het slepen van vletten of het te hulp komen van een medewatersporter in moeilijkheden.

Technische gegevens:IMG 5027

  • Lengte 8 meter             
  • Breedte 2 meter             
  • Diepgang  0,9 meter              
  • Hoogte 1,90 meter
  • Gewicht 4500 kg           
  • Motor 55 pk 4 cylinder Mercedse diesel